melkveebedrijf Raukapuka Dairy

Raukapuka Dairy is een 250 hectare groot melkveebedrijf in Zuid Canterbury dat gevestigd is op het zuider eiland van Nieuw-Zeeland. er worden ongeveer 950 koeien gehuisvest en deze kalveren allemaal in de maanden juli-augustus. De vaarskalveren worden aangehouden, de stierkalveren worden op jonge leeftijd afgemaakt. het bedrijf heeft 3 personeelsleden vast in dienst verder is er nog tijdelijk oproep personeel.
                                                                                        de wachtruimte op het bedrijf. 
Het bedrijf aan de hand van het 7-s model:
Structuur:
In het bedrijf is een bepaalde structuur. De oprichters en mede eigenaren van het bedrijf zijn Ad en Anita Hendriks. Deze hebben een schapenbedrijf gekocht en omgebouwd tot een koeien bedrijf. Toen ze later een tweede bedrijf bij wilde kopen is er een investeerder bijgekomen om het tweede bedrijf te bekostigen. Hierdoor zal deze persoon invloed hebben op de financiële beslissingen. Verder hebben Ad en Anita 3 werknemers in dienst, deze hebben elk hun eigen taak. Belangrijk bij het bedrijf is dat het personeel goed met elkaar kan omgaan. Er moet een gezellige werksfeer zijn wat bijdraagt aan de kwaliteit van het werk. Uiteindelijk zijn ad en Anita dus wel de baas, maar tegenover de werknemers zullen ze niet enorm dominant zijn.


Strategie
Het bedrijf heeft niet echt een strategie, het enige dat enigszins als strategie kan worden gezien is het feit dat ze proberen door de dieren zo goed mogelijk te verzorgen een zo min mogelijke uitval te hebben en een zo hoog mogelijke melkproductie.


Systemen
Dit bedrijf kent zoals elk bedrijf veel (veel kleine) systemen. Het grootste ‘systeem’ is wel het afkalveren van de koeien. De koeien worden allemaal geïnsemineerd rond september oktober. Hierdoor kalveren ze allemaal tegelijk af rond juli augustus. Dit wil zeggen dat er in 2 maanden tijd 950 koeien kalveren. Dit is een drukke tijd op het bedrijf en hier is dan ook het nodige personeel voor nodig.


Sleutel vaardigheden
Van andere studenten die ik heb gesproken heb ik gehoord dat het zo een mooi bedrijf is omdat er heel gemoedelijk is. Er moet wel hard gewerkt worden in de periode dat er stage gelopen wordt maar iets dat de ondernemers belangrijk vinden is dat er goed samengewerkt kan worden met de andere werknemers. Doordat dit ook gebeurd hangt er een ontspannen sfeer en houd men plezier in zijn werk.


Personeel
Zoals gezegd werken er gemiddeld 3  werknemers op het bedrijf. Dit is in juli en augustus zeker nodig door het grote aantal afkalvende koeien. De werknemers zijn zowel kiwi’s als Filippijnen, deze zijn als het waren als de polen in Nederland. De werknemers werken veel samen wat ook een eis is van de ondernemers Ad en Anita waardoor een goede sfeer ontstaat op het bedrijf. Hierdoor werken enkele werknemers er al een langere tijd.


Stijl van het management
Dit komt in de vorige onderdelen al aan bod.


Gemeenschappelijke waarde.
Door iedereen bij het bedrijf te trekken en elkaar onderling te laten overleggen is het mogelijk iedereen warm te houden voor het bedrijf. Iedereen heeft zijn verantwoordelijkheden en iedereen doet ook zijn best om deze te halen. Hierdoor is het mogelijk voor Ad en Anita om zelf ook aan het werk te blijven zonder steeds de andere mensen aan te hoeven sturen. Hierdoor brengen Ad en Anita samen met de werknemers het bedrijf naar een hoger niveau.



















Geen opmerkingen:

Een reactie posten